Midsommar och livets finaste present

För någon månad sedan fick jag livets finaste present. Och nu på midsommarafton tog jag chansen att inviga den – min alldeles egna Bohusdräkt.

Jag fick den här fantastiska folkdräkten av min vän Anita som jag lärt känna de senaste åren. Hon är drygt femtio år äldre än mig men ålder spelar ingen roll i vänskap. “Passar den så är den din”, sa hon och jag blev obeskrivligt glad när den gjorde det.

Anita har själv sytt Bohusdräkten och detaljerna i hantverket är helt otroligt. Den här varianten av Bohusdräkten rekonstruerades 1910 och har faktiskt flera detaljer som kommer från min ö Tjörn. Livstycken från den ursprungliga Tjörndräkten finns att se på Bräcke Hembygdsmuseum här på ön.

Att få plocka midsommarblommor iklädd Tjörndräkten precis som generationer av Tjörn-kvinnor gjort före mig känns så fint.

Och det känns så roligt att ha fått möjligheten att hylla mina anmödrar och deras starka kvinnokraft och hantverk på midsommar framöver. Tack kära Anita!

Medan jag och lilla B plockade Kirskålsblommor till midsommarbuketterna band John små midsommarkransar till barnen.

Vi åt sedan en väldigt Här -producerad midsommarlunch som bestod av ägg från våra höns, gräslök, potatis, broccoli, sallad och sparris från vårt grönsaksland och sill från Klädesholmen. Till efterrätt blev det jordgubbar och chokladmaränger från våra granngårdar och Tjörnproducerad glass gjord på ekologisk mjölk från naturbetande kor ett par mil härifrån. Så härligt!

Sedan bar det av till min mormor och morfars sommarstuga där vi firat barndomens alla midsommaraftnar – där samlades mina kusiner med nästa generation och dansade kring midsommarstången. Hoppas du hade en fin midsommar!

1 Kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *