Ellen Keys Strand

Nu är jag hemma igen efter min stipendiatvistelse i Ellen Keys Strand. Här kommer en bildkavalkad från några av mina favoritrum i huset.

Vi var tre stipendiater som fått äran att bo på Strand samtidigt och jag fick flytta in här i det gula gästrummet med en liten fransk balkong med utsikt över Vättern. På skrivbordet stod en liten vas med Gullvivor och Förgätmigej från Ellen Keys trädgård.

Här i köket träffades vi stipendiater tillsammans med Strands föreståndare Maja under måltiderna och pratade om Ellen Keys tankar och livstro, feminism, och våra egna arbeten.

Köket är mitt absoluta favoritrum på Strand och färgsättningen är en helt magisk mix av grönblått, gråblått och engelskt rött.

Ellen Keys finurliga sätt att märka upp alla dörrar i huset är något jag nog vill ta efter här hemma. Här ser du dörren till Ringeri och den otroliga insidan av Speceri.

Min fina stipendiatsyster Catti Brandelius tog några bilder på mig inne i Ellen Keys bokrum.

Det här skrivbordet fick Ellen Key som 12-åring och det var också här hennes berömda gästbok låg där nära 4000 gäster skrev in sig under hennes år på Strand. På den här stolen har bland andra Ester Blenda Nordström, Elin Wägner, Elisabeth Tamm och Anna Whitlock suttit före mig – svindlande känsla!

Alltså det här rummet! Bilderna gör det såklart inte rättvisa och tyvärr syns heller inte färgerna så bra men jag lovar att det i det här rummet finns världens finaste färgkombination – Aqua och Rostrött! Nästa gång vi behöver måla om här hemma kommer det bli dessa två färger tillsammans.

De platsbyggda bokskåpen är målade i ljusgrått och istället för glas valde Ellen Key enkla hönsnät – har aldrig sett några finare skåp!

Ser du blomsterbordet? Det har Ellen Key ritat själv och på våren är det fyllt av ett hav av blå hortensior och på sommaren får Mårbacka-pelargonerna flytta hit. Ellen Key tyckte att ett hem skulle vara praktiskt och lättstädat och att samla alla växter i ett rum på det här sättet är ju båda delarna samtidigt som det blir väldigt effektfullt.

Det går knappt att beskriva hur genomtänkt Strand är – in i minsta detalj. Ellen Key hade möblerat rummen i huvudet redan innan hon flyttade in och sedan dess har de stått på precis samma helt perfekta sätt. Det enda som är nytt är de små trädgårdsbuketterna som Maja plockar in och sprider ut över huset.

Precis som Carl och Karin Larsson valde Ellen Key att pryda sina väggar med små tänkvärda citat. I hallen möts hennes gäster bland annat av detta vackra och “Denna dagen ett lif”. Här i den här hallen stod Astrid Lindgren 1925 och läste just det där citatet på Ellen Keys vägg. Hon kom på oannonserat besök och blev insläppt av Strands hushållerska Malin när en av en Astrids vänner blev biten av Ellen Keys Sankt Bernhardshund…

Ljus var väldigt centralt i Ellen Keys inredningsfilosofi och i det här rummet bodde Ljuset på Strand – Malin Blomsterberg. 1897 skrev Ellen Key en första artikel i tidningen Idun om hur hon ansåg att svenska hem borde inredas – och hennes inredningstankar håller än idag. Enkla och funktionella möbler, lättstädat men personligt, ljust och färgglatt. Ellen Key inredde ett hem som inspirerar nära 100 år efter hennes död.

I Ellen Keys sovrum (liksom mitt gästrum) är väggarna målade i solgult för att skapa känslan av att vakna upp till solsken varje dag. Där hänger en kopia av en av hennes vackra reformklänningar – Ellen Key var en av grundarna till Svenska drägtreformföreningen som arbetade för kvinnans frigörelse från korsetten. 

Ellen Key gillade klara färger och använde sig av komplementfärger – som här i korridoren där gult möter grönt. Och dörren till höger leder ut till…

… Solbadet! En av Ellen Keys mest genomtänkta platser i huset – en balkong på andra våningen vigd åt meditation och eftertanke. Tack Ellen Key för att jag fick ynnesten bo i ditt hus! Och har du inte varit på Strand rekommenderar jag starkt ett besök dit!

2 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *