Att få bo hemma hos Ellen Key

Idag flyttar jag in här i Ellen Keys villa Strand vid Vättern! Tillsammans med två andra kvinnor som också har fått chansen att bli Ellen Key-stipendiat 2019 ska jag få bo här i tolv dagar och helt och hållet fördjupa mig i ett skrivprojekt i Ellen Keys anda. Är obeskrivligt glad och pirrig att få äran att få bo i det hus som en av Sveriges största kvinnosakskämpar byggde i början av förra sekelskiftet.

I en av mina stora ekar växer en liten slog-rönn, det urgamla trollmedlet. Frestas jag att bruka det, då blir det för att hos alla dem, som i framtiden komma att vandra på Strand, trolla fram det själstillstånd, utan vilket stället ej kan ge dem något. Jag menar den inre stillhet, som kommer dem att njuta av den yttre friden; gåvan att andäktigt anamma naturens skönhet; viljan att lyssna till flydda tiders själ – den själ, som lever i bygdens minnen – och till stora andars ord, dem de finner i bokskåpen på Strand. Äger de detta själstillstånd, då kan de på Strand finna den vila, jag för dem drömmer om, den dröm, som gjort alla mödor lätta.

– Ellen Key, Strand, Alvastra i Brittsommartiden

Det har flaggats för att det varken finns Wi-Fi eller mobiltäckning på Strand och jag ser fram emot att få vara helt analog under den här tiden. Är så ivrig att få bläddra i den litteraturskatt som gömmer sig i Strands vackra bokskåp. Jag har förberett några inlägg här på bloggen och återkommer såklart med en rapport från min vistelse på Strand när jag är hemma igen.

Foto: Ellen Keys Strand

1 Kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *