Så driver du upp pelargonsticklingar

I helgen hjälpte min pelargonexpert till svärmor mig igen med att plantera om och ta sticklingar på årets pelargoner. Det blev ett härligt gäng av både klassiska Mårbacka och Dr Westerlund. I år fick alla en liten skvätt av Bokashi-lakvatten också efter omplanteringen så det ska bli spännande att se om de får extra växtkraft nu. Här nedanför hittar du hennes bästa tips till hur du planterar om, tar sticklingar och driver upp nya skönheter.

Så här driver du upp dina pelargonsticklingar

  • Plantera om. Lyft upp pelargonplantan ur krukan och borsta bort det understa och översta jordlagret. Lägg lite ny, färsk jord i botten på krukan, sätt ner plantan och fyll upp med ny jord uppepå.
  • Klipp ner. Du kan gå rätt hårt åt dina plantor, ju kortare de är desto mindre är risken att de blir rangliga sedan.
  • Ta sticklingar. Grenarna som du har beskurit från moderplantan är perfekta att ta sticklingar av. Toppen på grenen är vanligast men det går även bra att ta andra delar av grenen om du har en lång gren. Stick ner 3-5 sticklingar direkt i jorden i en kruka, det är bra att börja med en mindre kruka först som du sedan byter ut mot en större efter hand sticklingarna växer.
  • Placera svalt. Det kan vara frestande att placera pelargonerna direkt i solen på fönsterbrädan men risken är att de då växer för fort. De trivs bäst i en sval och ljus inomhustemperatur till en början. Vattna cirka en gång i veckan.

Tips! När dina pelargoner sedan är redo att placeras ut i fönstren, växthuset eller i trädgården – börja försiktigt och vänj dem långsamt vid värmen och solljuset.

Ett annat litet tips om du vill ha lite mer patina på dina terrakottakrukor är att göra som jag har gjort med mina på bilden här – pensla dem lite slarvigt och ojämnt med filmjölk och låt torka! Hoppas du lyckas med dina sticklingar!

1 Kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *