Staycation: Nääs Fabriker & Nääs Slott

Tidigare i veckan fyllde min kära mamma år och istället för att göra som jag brukar och köpa en present till henne så tog jag och barnen med henne på en mysig utflykt. Vi startade här på Nääs Fabriker.

Det blev varsin poké bowl till lunch för mig och mamma inne på kafét och sedan kikade vi in här på delin där det faktiskt blev några inköp. Livsmedel ingår ju inte i mitt köpstopp så jag passade på att köpa några ekologiska torkade dadlar.

Sedan blev det en rejäl köpstoppsutmaning när vi tog en sväng inne i de andra butikerna men jag kom lyckligtvis ut tomhänt.

Färden gick sedan vidare till det vackra området kring Nääs Slott där ett stort gäng gräsänder funnit en härlig plats att hänga på.

Hur drömmig allé som leder upp till slottet?

Vi tittade in hos Slöjd & Byggnadsvård som är Västsveriges centrum för hållbarhet och sunda material med butik, utställningar, bibliotek och en mängd härliga kurser.

Vi spanade in utställningen Klimatklokt som visade hur klimatförändringarna kommer påverka Västsverige, hur en ska tänka som husägare och många bra och hållbara tips och råd.

Klimatklokt är att vårda och förbättra det vi redan har.

Jag älskade träslöjd när jag var liten och blev väldigt inspirerad av den här lilla snickarhörnan för barn med allt de behöver för att skapa kreativa saker i trä. En sådan liten snickarbänk får det bli hemma hos oss också framöver.

Vi tittade in i den fina byggnadsvårdsbutiken. Så härligt att kika runt bland linolja, äggoljetempera, handtryckta papperstapeter och ullredskap. Och lokalen sedan, älskar de stora fönstren.

Nääs historia är så fin. Här hölls slöjdseminarium under många år för både kvinnor och män och kring sekelskiftet 1900 var Nääs vida känt och kallades för Sveriges fönster mot Europa.

Vi fortsatte vår promenad förbi vida ängar upp mot slottet.

Många spännande saker att stanna och kika på längs vägen.

Vackra Nääs Slott – här spenderade Selma Lagerlöf och Sophie Elkan tjugotvå somrar tillsammans. Bara en sån sak! Staycation-tips för er som bor i Västsverige!

2 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *