Flygfritt 2019 + Nattåg genom Sverige

En av de viktigaste sakerna jag har valt att göra för klimatet är att gå med i Flygfritt 2019. Det innebär att jag lovar att inte flyga under 2019. Min sista flygresa gjorde jag våren 2015 så jag tänker att ännu ett flygfritt år inte borde vara så svårt. Varför gör jag då detta? Dels så har jag verkligen gjort min beskärda del av långa flygresor – jag har aldrig varit i Thailand men däremot har det blivit en resa till Shanghai, en jobbresa till Dubai och jag har varit både i USA och i Kanada för att se mina systrar tävla VM. Och däremellan några charterresor till Kanarieöarna och weekendresor till London och Paris. Fler flygresor än så här vill jag inte ha på mitt samvete och det finns inte heller utrymme för det i min C02-budget.

Men ska jag då sluta resa nu? Nej, det tänker jag nödvändigtvis inte göra. Det finns ju faktiskt många bra alternativ till att resa mer miljövänligt. Till och börja med vill jag slå ett slag för att ta nattåget genom vårt fina Sverige. Se bara hur svindlande vackert det är i Gällivare på bilden här ovan?

I början på förra hösten tog jag och min mamma nattåget från Göteborg till Kiruna. För att ge det hela lite perspektiv så ska du veta att hemifrån mig är det en resa på 1601 kilometer och till Paris har jag bara 1578 kilometer. Jag var dessutom ganska långt gången i min graviditet med Bonnie och tampades med foglossningar.

Var det då jobbigt att åka nattåg 160 mil? Var det svårt? Var det tråkigt? Svaret på alla frågorna är nej! Vi hade bunkrat upp med godis, härliga tidningar och böcker. Vi fick tid tillsammans att bara vara i nuet – att prata med varandra om allt vi annars inte hinner prata om. Och det kanske låter klyschigt men resan blev verkligen en del av målet. Så mycket vackert vi fick se längs vägen när vi åkte genom i stort sett hela Sverige.

Jag och mamma hade pratat om att åka till Lappland i så många år. Där har vi våra rötter men vi hade aldrig varit där. Nu var det nu eller aldrig som gällde och vi tog den sista chansen för att gå i vår släkts fotspår.

Här i den vemodigt slitna kåkstaden i Malmberget levde min mormors mor Tekla i början på förra sekelskiftet. Idag har gruvan som hennes bröder jobbade i slukat i stort sett hela staden – bokstavligt talat.

Spåren av ett annat liv och en annan tid. Före flygresor och konsumtionssamhälle. Jag säger inte att allt var bättre då, men många saker var nog det.

Innan vi tog nattåget tillbaka hem igen hann vi se Kiruna, Gällivare, Malmberget och Ishotellet i Jukkasjärvi. Om du aldrig har varit i Lappland så hoppas jag att du snart reser dit!

Om du liksom jag vill ha ett klimatlöfte som nyårslöfte så kan du läsa mer hos Vi håller oss på Jorden eller gå med i Flygfritt 2019 här. Kan du av någon anledning inte lova att avstå flyget helt så kan du i vilket fall lova att avstå inrikesflyget! Att resa 160 mil med tåg går finfint! Och om du undrar varför du ska skippa inrikesflyg kan du ha Emma Sundhs lilla (skrämmande) uträkning i åtanke:

Räknade precis ut att man kan ta tåget mellan Stockholm och Göteborg varje dag i 202 år för samma utsläpp som EN ENDA flygresa mellan samma städer. Sätter saker i perspektiv, right?

1 Kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *