Intervju med Veronica: “Lyckas i din trädgård med Bokashi”

Odlingsåret 2019 kanske känns långt borta men snart är det dags att börja planera. Jag är väldigt nyfiken att prova Bokashi och passade på att ställa några frågor till min vän Veronica som har en helt fantastisk trädgård. Så här i mellandagarna bjuder vi på lite långläsning och hoppas vi kan ge lite trädgårdsinspiration i vintermörkret!

Hur använder du Bokashi-jorden i din trädgård?
– Jag använde den i våras i mina odlingslådor för grönsaker. Jag är novis på grönsaksodling och petade även ner några blomsterfrö. Men Rosenskäran blev gigantisk, jag var tvungen att gräva upp halva för att den inte skulle ta över squashen helt! Men i övrigt så fick jag, trots den torra sommaren, väldigt mycket spenat, squash m.m. Gurka och tomater vattnade jag med vätskan från Bokashi och jag kunde plocka fina gurkor ända tills november. När våra syrenträd på innegården gick i vila så flyttade vi dem, den jorden de hamnar i är uppblandad med Bokashi-jord. Nu håller vi tummarna för att de rotar sig och att jag kan sitta på trappan med en kopp kaffe, omgiven av syrendoft.

VERONICA

År med Bokashi: 1 år
År med trädgård: 12 år i föregående och 2 i nuvarande
Trädgårdens storlek: Tomten är på totalt 6000 kvm. Här finns häckar, träd och buskar på all yta. Den övre delen med växthus och blommor är ca 1000 kvm.
Odlingszon: Zon 1
Veronicas fina växthus.

Har du märkt någon skillnad i din trädgård sedan du började använda Bokashi?
– Trädgården hade en fin stomme men en dålig jord, vildvuxna buskar och mycket svampangrepp och lavor. Det är redan bättre. Nu hoppas jag på en mer lucker jord och så klart ännu friskare växter.

Är det svårt eller krångligt att använda Bokashi?
– Nej absolut inte. Jag har i alla tider klippt ner perenner och återfört dem till jorden i min trädgård och har alltid tyckt illa om att slänga matavfall. För mig var detta ett naturligt steg! Det går att kompostera även skaldjur och annat animaliskt men jag har valt att inte göra det. Vi är fem personer i vårt hushåll som äter mycket frukt, grönt, ägg och kaffe och allt överblivet går i komposten. Vi har två spannar och det är lagom för oss. När den ena är full och ska stå några veckor så är nästa redo – och så rullar det på.

Blommorna i Veronicas odlingslådor fullkomligt exploderade när de fick näring från Bokashi.

Vad gör du i din trädgård nu i vinter?
– Jag rensar ogräs så länge det syns, det är mest våtarv som envisas med att komma upp. Räfsar upp löv från gräsmatta och gångar och komposterar även det. Sedan har jag gjort ”jordfabrik” i ett av våra uthus. Jag använder murarbaljorna som jag hade i växthuset och odlade i somras – så nu kommer även denna ”fuljord”, d.v.s jord som redan är odlad i, till användning igen. Jag lägger lock på, men kollar då och då så att den är fuktig. Den jorden som blir nu under hösten och vintern planerar jag att använda både i odlingslådorna och som jordförbättring i mina övriga rabatter. Här är en tung lerjord som behöver få en bättre struktur. Jag har även en varmkompost som jag varvar Bokashi, löv och sparad fuljord i. Jag är noga med att all Bokashi kommer i kontakt med jord och att det blir ett bra lager jord ovanpå mellan varje omgång färdig Bokashi.

Vad gör du med Bokashi-vätskan som blir nu på vintern, använder du den inomhus?
– Nej, jag har bara använt det till sommarblommor och rabatter ute. På vintern fryser jag in det i ispåsar. På våren blandar jag sedan isbitarna direkt i jorden eller lägger i en vattenkanna. Det luktar inget vidare men lukten försvinner direkt i kontakt med jorden.

Berätta om ditt trädgårdsintresse!
– Det är min passion. Jag älskar verkligen blommor, buskar och träd. Allt behövs för en vacker trädgård. Utan träd och buskar inga tak och ja, livet utan blommor skulle vara fattigt för mig. Jag har en ”vild stil” men ändå med tanke och struktur. Det är väldigt viktigt att det alltid finns något som blommar, vår som höst.

Vad har du för planer för din trädgård säsongen 2019?
– Det ska bli en helt ny del med bär och annat ätbart. Det finns inget av det här nu. Det ska bli hösthallon, mullbär, blåbär och sparris. Två nya spaljéer som ska markera från två håll var trädgården börjar är ritade och väntar på våren och så hoppas jag att vi ska få till trappan som ska binda ihop den övre och nedre delen.

Veronicas bästa trädgårdstips

🌱 Gräsmattor tar tid, det gör inte rabatter. Plantera tätt. Rensa ogräs sent på säsongen och håll efter tills blommorna växer ihop sen sköter det sig själv.

🌱 Klipp inte ner på hösten, jo pioner så de inte får svamp men låt resten vara. Städa på våren och klipp ner växtdelarna och lägg dem på jorden.

🌱 Men mitt bästa tips är nog ändå att tänka igenom vad du ser inifrån huset. Så att du kan njuta även de dagar du inte hinner gå ut eller då vädret inte är så lockande.

Tack snälla Veronica för intervjun! 

HÄR kan du läsa mer om Bokashi och glöm inte att höra med din kommun om vad som gäller när du ska ta hand om ditt matavfall!  

1 Kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *