Min keramikkurs och Arts & Crafts


De senaste åren har jag känt ett starkt behov av att lära mig att kunna göra saker själv. Dels för att jag är trött på trender, massproduktion och slit-och-släng. Dels för att jag vill känna att jag kan klara mig själv. Jag vill också veta vart saker kommer ifrån, vad de är gjorda av och hur de är producerade. Kanske är det en motreaktion på konsumtionssamhället jag lever i eller som ett sätt att preppa inför stundande klimatkriser?

I slutet av 1800-talet uppstod Arts & Crafts-rörelsen som en motpol till industrialismen. Jag känner igen mig mycket i deras tankesätt och hoppas att det är en ny Arts & Crafts-rörelse på ingång.

Arts & Crafts-rörelsen

🌱 Drevs av en längtan efter det genuina.

🌱 Vurmade för hantverk och en personlig stil som visade tydliga spår av handens närvaro istället för det masstillverkade och maskintillverkade.

🌱 Rörelsen förespråkade äkta material, traditionellt hantverk och enkla former.

🌱 Karin Larsson, Ellen Key och William Morris är några av rörelsens anhängare.

Läs mer om Arts & Crafts här! 

I andan av Arts & Crafts har jag under hösten gått två olika keramikkurser. Det har varit så roligt att få arbeta med händerna och att lära mig olika tekniker. Det blev bara två drejade alster men många små fat och skålar i olika former och glasyrer  – och ett och annat julgranspynt. På den långa kvällskursen var vi en liten grupp på sex tjejer och det har varit så mysigt att ses en gång i veckan och vara kreativa, dricka te och prata om stort och smått tillsammans.

Jag har verkligen fått blodad tand när det kommer till keramik och hoppas kunna gå någon mer kurs hos Marketa framöver. Hon strävar efter att använda sig enbart av naturmaterial och skapar sina glasyrer med hjälp av olika sorters aska och salt. Under den här kursen har vi bara jobbat med bränning i elektrisk ugn men jag hoppas få vara med någon gång när Marketa bränner i sin vedeldade ugn utomhus i sommar.

Att äta nötter från ett egengjort keramikfat i jul är inte så illa ändå!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *