Min naturliga skönhetsrutin

Sedan jag blev gravid första gången har jag läst på om gifter och börjat kemikaliebanta här hemma. Huden är ju vårt allra största organ och det vi smörjer in oss med tas väldigt lätt upp av kroppen. Därför har jag börjat följa devisen om jag inte vill äta det, varför ska jag då vilja ha det på huden? 

Så här ser min naturliga skönhetsrutin ut:

🌱 Rengöring: På vår och sommar använder jag ekologisk Jojobaolja som rengöring. Den rengör samtidigt som den verkar skyddande, lugnande och mjukgörande för huden och passar alla hudtyper. På höst och vinter blir min hy torrare och då tycker jag om att använda ekologisk kokosolja istället som ger lite extra lyster. Rutinen är samma oavsett olja – jag tvättar ansiktet med ljummet vatten, smörjer in med oljan och torkar sedan bort smink och smuts med bomullsrondeller (mina fina har min kusin Josefine virkat!).

🌱 Hudvård: Efter rengöringen baddar jag ansiktet med vatten igen och sprayar med eko Pepparmyntshydrolat som är sammandragande och fuktgivande. Sedan blandar jag ett par droppar eko Arganolja (skyddande och stärkande) och eko Broccolifröolja som är mjukgörande och utslätande. Min hy blir varken för torr eller för fet när jag smörjer mig med oljor och det finns oljor för alla hudtyper. Dock är det väldigt viktigt att ha fuktigt hy när en smörjer in sig så att oljorna kan kapsla in fukten i huden. På natten smörjer jag in mig med ett Face Balm med havtornsolja som min syster har gjort till mig. Då och då vill jag peela ansiktet och då tar jag bara och mixar lite ekologisk florsocker och Jojobaolja som jag smörjer in mig med och sedan tvättar bort på samma sätt som rengöringen.

🌱 Kroppsvård: I duschen skrubbar jag mig med en komposterbar loofahsvamp och sedan smörjer jag in mig med kokosolja efter.

🌱 Deo: Jag har länge använt olika ekologiska deodoranter utan aluminium men nu har jag precis börjat använda den här Saltdeon efter att ha läst en recension inne hos Saras Eviga. Återkommer med en egen recension men den ska i vilket fall räcka länge och känns väldigt zero waste.

🌱 Läppvård: Jag har helt slutat med vanliga läppcerat som ofta är väldigt beroendeframkallande och dessutom innehåller rester från oljeindustrin (mer info om dessa läskiga ämnen i lypsyl hittar du här hos Annas Kemtvätt) så istället gör jag mina egna med bivax och oljor. Behövs läpparna skrubbas blandar jag bara ihop lite vanligt ekologiskt socker med olja.

Jag har inte velat byta tillbaka till mina gamla skönhetsprodukter en enda gång sedan jag började med det här. Utöver fördelarna med att jag har fått en giftfri skönhetsrutin så är detta mycket billigare – produkterna är billigare i inköp, räcker längre plus att jag kan göra exempelvis en liten peeling precis när jag behöver den istället för att en stor förpackning blir liggandes i lådan och jag får slänga hälften eftersom jag inte hunnit använda upp det innan det blir för gammalt. Jag har också minskat enormt på berget av platsförpackningar som annars åkte in och ut ur badrummet – de här glasflaskorna fyller jag på och använder om och om igen.

Min make up-rutin och hårvård är två egna kapitel så det kommer att komma inlägg om dessa framöver också!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *