DIY: Ringblomsolja & Ringblomssalva

I helgen räddade jag de sista ringblommorna innan snön föll. Jag har skördat i omgångar i år, låtit en del stå kvar till bin och fjärilar men nu fick resten följa med in. Ringblommor är lättodlade, vackra och perfekta som ingrediens i hemmagjord hudvård och naturliga skönhetsprodukter.

Ringblomma har fina läkande och antiinflammatoriska egenskaper och är perfekt om du liksom jag har torr och känslig hud på vintern. I år har jag gjort en omgång med ringblomsolja som fick bli ringblomssalva. Nu gör jag ny olja som jag nog ska spara som den är och sedan torkar jag blommor som jag ska använda till te och ringblomsvatten i vinter. Jag är lite sugen på att göra som vikingakvinnorna och Think Organic och ge håret lite extra guldskimmer i vinter med ringblomsvatten!

RECEPT: RINGBLOMSOLJA

DU BEHÖVER:

🌱 Färska ringblommor

🌱 Valfri favoritolja

GÖR SÅ HÄR: 

Plocka cirka 10-15 ringblommor. Ta av bladen och strö ut på en kökshandduk eller annan luftig tygbit. Låt torka i cirka 1 dygn, de behöver inte vara helt torra. Lägg blombladen i botten av en ren glasburk och täck dem med olja. Jag brukar ta lika delar mandelolja och solrosolja men välj gärna en olja som passar din egen hud bra, exempelvis olivolja eller rapsolja. Sätt på locket, men skruva inte åt så hårt, och placera burken på en ljus och central plats. Min står på köksön så att jag påminns om att röra runt i burken då och då. Låt stå i minst ett par veckor men upp till två månader går också bra om du har tålamod. När oljan är klar pressar du ur bladen med hjälp av en sked, silar bort bladen och häller upp oljan på en ren glasflaska.

 

RECEPT: RINGBLOMSSALVA

DU BEHÖVER:

🌱 Bivax

🌱 Ringblomsolja

GÖR SÅ HÄR: 

Lägg i bivax och ringblomsolja i en värmetålig skål. Ca 20 gram bivax per deciliter ringblomsolja är lagom. Ställ ner skålen i ett vattenbad på spisen och rör runt tills allt är smält. Häll snabbt upp på rena glasburkar innan salvan stelnar. För längre hållbarhet kan du tillsätta någon droppe E-vitamin också. Lycka till!

1 Kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *