Klimatmat: Vegetarisk Oat-otto

Idag är det ju “Köttfri måndag” så jag tänkte passa på att dela med mig av en av våra vegetariska vardagsfavoriter som både är enkel och snabb att sväng ihop. Vi äter den här rätten så gott som varje vecka och både stora och små i familjen älskar den. Oat-otto är en mer klimatsmart variant av risotto och vi har faktiskt helt slutat äta ris här hemma. Ris är ett livsmedel som är rätt enkelt att byta ut mot andra alternativ – men varför är det då bra att byta ut ris?

🌱 Byt ut riset för klimatet: Det går åt stora mängder vatten vid risodlingar och dessutom frigörs metangas från den våta marken. Om du istället väljer matgryn såsom mathavre eller matvete gör du stor skillnad eftersom det inte bildas någon metangas alls och dessutom oerhört mycket mindre koldioxidutsläpp när dessa odlas. Om du även väljer svenskodlade ekologiska gryn gör du ett ännu klimatsmartare val!

🌱 Byt ut riset för din egen skull: Ris innehåller höga halter av arsenik som inte direkt är godis för kroppen. Enligt Livsmedelsverket får vuxna som äter ris dagligen i sig mycket arsenik och barn bör inte äta risprodukter oftare än fyra gånger i veckan. Är barnen under sex år råder dem dessutom föräldrar att inte ge dem riskakor överhuvudtaget. Läs mer här!

RECEPT: VEGETARISK OAT-OTTO
4 portioner

🌱 1 gul lök

🌱 50 g smör

🌱 4 dl mathavre

🌱 250 g gröna ärtor (gärna svenska, frysta och ekologiska)

🌱 1 liter vatten + 1 msk lantbuljong

🌱 ca 1 dl parmesan

Gör så här: 

Rör ner lantbuljongen i vattnet och värm upp i en separat kastrull på spisen. Håll buljongen varm under tiden. Hacka löken och stek den lätt i en kastrull. Tillsätt mathavren och låt det steka med någon minut. Häll på en skopa buljong och låt koka in. Häll på skopa efter skopa tills all buljong är slut och rör om då och då. Mot slutet adderar du de frysta ärtorna som får koka med. Till sist rör du ner parmesanen och kanske lite extra smör om du känner för det. Smaka av med salt och peppar! Rätten går att variera hur mycket som helst – kanske gillar du fänkål eller saffran bättre än ärtor? Vill du äta den här rätten på helgen kan du lyxa till det med lite vitt vin och svensk svamp också.

🌱 Vegansk! Byt till vegetabiliskt smör och vegansk ost.

Hoppas att det smakar!

1 Kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *