Tvättstugor i gamla hus

tvättstugor i gamla hus

Tvättstugor i gamla hus är ofta obefintliga eller väldigt opraktiska. I vårt fall var det egentligen båda delar. När vi köpte huset fanns det bara en tvättmaskin nere i källaren och att balansera med tunga tvättkorgar nedför en smal källartrappa var inget jag var särskilt sugen på. Vi gjorde därför en ganska enkel lösning i vårt 30-talshus som jag hittills tycker har fungerat väldigt bra.

Så här gjorde vi en tvättstuga i vårt gamla hus:

 • Vi placerade en tvättmaskin och en torktumlare på varandra som en tvättpelare i en av husets duschar (just då hade vi bara behov av en dusch och idag har vi ju gjort ett tredje badrum i huset). Bredvid maskinerna blev det ett smalt tomrum med plats att förvara en hopfällbar torkställning.
 • Utanför badrummet (som nu har en gästtoalett, handfat och tvättmaskin/tumlare) fanns en groventré med garderober vi inte behövde. Vi flyttade garderoberna till ett förråd och under dem fanns det inga klinkers, men istället för att lägga ett helt nytt golv la vi istället ett lager med flytspackel som vi slipade och sedan en list som bryter av mot klinkergolvet.
 • Väggarna målade jag med färg som vi fått gratis eftersom de blandade fel färg när vi skulle måla om i vårt sovrum. Ute i ladan hittade vi en överbliven bänkskiva som vi kapade till och satte upp på väggen med hjälp av konsoler. Bänken är en perfekt yta att lägga blöt tvätt på innan den ska hängas upp och även toppen för förvaring av klädnypor, tvättmedel och annat användbart. På väggen satte jag även upp två krokar där jag kan hänga fina städattiralljer.
 • Under bänkskivan har jag tre tvättkorgar i tyg med handtag som är enkla att förflytta – en för svart, en för vitt och en för kulör tvätt. Jag tycker det är smidigt att sortera tvätten redan från början och då blir det också enklare att se när vi har tillräckligt med tvätt för att fylla exempelvis en maskin med vittvätt.
 • Ovanför bänken ville jag ha en klädhängare att hänga sådan tvätt som inte blir fin när den torkar på torkställning – exempelvis skjortor. I trädgården hittade jag en fin träpinne som var tillräckligt smal för att kunna hänga galgar på. I en låda hittade jag två läderskärp som jag inte använder längre som jag sedan använde för att hänga upp klädstången i taket – fint, praktiskt och helt gratis!
 • Än så länge är jag väldigt nöjd med vår lösning av att skapa en tvättstuga i vårt gamla hus. Det har fungerat fint även sedan Jack kom och bara en håller kontinuerlig ordning så tror jag att det skulle fungera även för en lite större familj. En stor och modern tvättstuga är helt enkelt något en får prioritera bort om en vill ha ett gammalt hus.

  1 Kommentar

  • Jag har tyvärr ingen tvättstuga i vårt hus men det kommer att bli en badrumsrenovering om något år och vissa tips funkar ju bra där med. För tvättmaskin har vi ju.

  Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *