Lupiner och trevlig helg

lupiner

Även om jag är föräldraledig så delas ju veckorna ändå upp på vardag och helg. Helgen är fortfarande härligast för då är vi ju hemma tillsammans hela familjen.

lupiner_4

Jag har inte riktigt fattat att sommaren faktiskt är här och att vi redan går in i mitten av juni nästa vecka. Snart ska John ha semester och det ska bli härligt att få spendera mycket tid tillsammans allihop.

lupiner_#

Den här helgen ska vi ta det riktigt lugnt och organisera lite här hemma, både ute och inne.

lupiner_2

Helgen firas in med en maffig och färgglad bukett med lupiner som är plockad här i närheten. Många anser ju att lupiner är ett slags ogräs men jag tycker de är fasligt vackra. Hade inte alls blivit ledsen av att ha ett gäng lupiner någonstans i trädgården. Trevlig helg!

 

3 Kommentarer

  • inte bara ett slags ogräs, de är tyvärr fruktansvärt invasiva och tränger ut redan ovanliga nordiska ängsväxter 🙁 Så plantera för allt i världen inte ut fler, men plocka gärna så fröna inte sprids ute! Min trädgård var helt översållad med lupiner, de förändrar narkegenskaperna och är ett rent helvete att bli av med! men nu när jag börjat få kontroll dyker det upp nygamla växter som tidigare har dränkts, det är jättekul. Lupinerna tappar sin skönhet när man stöter på dom i den form jag gör… i Norge är de numera förbjudna att sälja! Sjukt taskigt att en så vacker blomma kan skapa sån oreda ;(

    • Hej Emma! Vi har en väldigt stor tomt med områden igenväxta av diverse ogräs så jag menade mest att jag hellre hade haft lupiner att titta på än andra “fulare” sorters ogräs 😉 Men tack för tipset! 🙂 Har du något tips på andra fina blommor som kommer år efter år och kan ta över där ogräset växer? Kram

      • Det beror på vad du menar med ogräs 😉 Men ett alternativ för igenväxta tomter kan vara att så om “gräsmattan” till äng, och då gärna med fröer som är blandade för att likna en gammal hederlig äng. Pratensis.se säljer jättebra fröblandningar som gynnar den inhemska biologiska mångfalden, som hotas av just lupinerna tyvärr. Ängen slår man efter att blommorna har fröat på sensommaren och räfsar bort gräset, så det blir ju lite pyssel. En kan också plantera ut bi-vänliga och fjärilsvänliga blommor, här http://www.alltomtradgard.se/artiklar/vaxter/Fjarilsvaxter-for-tradgarden finns en bra lista tycker jag men det finns mycket mer på google!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *