#enhållbarjul – årets julklappar

Det är ju ett tag kvar till jul men just nu är Sverige i full gång med att göra årets julinköp som väntas landa på 23 miljarder kronor! Den där siffran gör mig helt svimfärdig. Vi må vara ett av världens rikaste länder men att vi ska spendera tjugotre miljarder på prylar bara veckor efter FN:s senaste klimatrapport känns helt orimligt. Kom igen nu, vi kan väl göra bättre saker för pengarna? Samtidigt som Kalifornien står i brand hakade Sverige på “västvärldens största shoppingdag”. I år hakar jag på Sustainable Influencers #enhållbarjul och är också en av de Influencers som stöttar det cirkulära motinitiativet #whitemonday.

Eftersom våra barn är små så har vi verkligen ett guldläge att sätta ribban för deras förväntningar på jul nu. Jag vill visa dem att det inte är något fel med ärvda saker och att den som köpt något begagnat verkligen lagt ner omsorg för att hitta något personligt istället för något nytt massproducerat och att kvalitet är bättre än kvantitet.

Så här går mina tankar kring årets julklappar:

🌲 Till barnen köper vi en ekologisk julklapp var. 2,5-åringen kommer få några saker inslagna som han fick av släkten förra julen men var för liten för då. Bebisen kommer att få ett par saker inslagna som storbror blivit för stor för. Tillsammans ska de få svärmors dockskåp som hon hade när hon var liten som jag ska måla och tapetsera.

🌲 Jag och min man har bestämt att årets julklapp till varandra ska vara second hand eller vintage.

🌲 Till barnens mor- och farföräldrar kommer jag göra som jag gjorde när jag var liten och tillverka egna saker med hjälp av symaskinen, ullen och keramikkursen.

🌲 Alla julklappar slås in i tapetrester som på bilden från förra årets jul, tidningspapper som från året innan, eller i tygbitar eller örngott som går att använda om och om igen.

Hur tänker du kring julklappar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *