Trött på trender

I mitt och Rebeccas jobb ingår det ju att hålla koll på trender. Och även på magasin, bloggare och andra kanaler som skriver om inredning. Det finns flera som gör det på ett bra sätt men då och då stöter en på artiklar från de stora inredningsmagasinen med rubriker som “10 saker du måste sluta inreda med 2017” eller “5 saker som är helt ute i år”. Allvarligt? Är det något som borde vara ute 2017 så är det väl att hetsa till konsumtion och att förkasta fina, dugliga saker som en köpt för mindre än ett halvår sedan? Jag är så trött på snabba trender.

I de här artiklarna nämns flera saker som jag har i mitt hem. Bland annat är det helt ute med skrynkliga linnelakan, fiolfikus, eucalyptus och mässing. Jahopp, bara att packa ihop och kasta ut då eller? Nej, skulle inte tro det. Och jag hoppas verkligen att ingen annan heller går och slänger sina sköna linnelakan i slitstarkt naturmaterial eller mässingsljusstakar som kan gå i arv i generationer bara för att de skulle vara “ute”.

Mina fiolfikusar mår prima, tackar som frågar. De får stå där de står tills de inte pallar mer eller tills en viss ettåring rycker upp dem ur sina krukor. Och jo, jag kommer köpa eucalyptus jul efter jul, hur ute den där väldoftande skönheten än må vara.

Mitt hem är inte särskilt trendigt men jag ska inte sticka under stol med att jag hoppar på en trend ibland. Om den är bra, hållbar och framför allt passar in med resten här hemma. En trend då och då behöver inte vara fel, så länge du inte kastar ut den så fort nästa Formex-mässa är över. Fler och fler får upp ögonen för inredning och jag hoppas innerligt att hela branschen snart slutar hetsa om snabba trender och istället fokuserar på hur vi kan inreda våra hem på ett hållbart sätt. Låt 2017 bli året då inredningsmagasinen basunerar ut följande rubbar:

“Så stylar du överkastet anno 2010 med fjolårets linnelakan och de fina prydnadskuddarna du ärvt av mormor”

“Så lagar du dina trasiga gardiner”

“Trött på mässing? 5 sätt att styla dina ljusstakar så att de känns som nya”

Min fina bloggkollega Terese är också trendtrött – läs hennes inspirerande inlägg på ämnet här. Och Frida på Trendenser är alltid grym på att lyfta hållbarhetsfrågan – läs hennes senaste blogginlägg här som är en riktig tankeställare

6 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *